Made with racontr.com
alt

STEVEN VAN BELLEGHEM

 

Expert consumentengedrag in de digitale wereld. 


Consultant Insites Consulting en  Nexxworks 


Marketing professor Vlerick Business  School 


Auteur 

PETER

HINSSEN


Richt in 1995 e-COM op (in 1998 doorverkocht aan Alcatel) 


Mede-oprichter EurASP (Porthus) in 1999 (trok in 2006 naar de beurs) 


Richt in 2000 Streamcase op  (doorverkocht aan Belgacom in 2003)


Expert disruptieve en digitale  innovatie 


Auteur 

ONZE GIDSEN


Steven Van Belleghem en Peter Hinssen zijn al hun hele leven gepassioneerd door technologie. Silicon Valley is voor hen bijna een tweede thuis geworden. Allebei komen ze er meerdere malen per jaar. Ondertussen kennen ze het gebied en de spirit van The Valley door en door. Scroll over de foto’s voor meer info.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

We spreken over een gebied van 80 km lang, tussen San Francisco en San Jose. En een eeuw geleden stond hier nog niets...

Behalve dan veel fruitbomen en een kleine universiteit opgericht door Leland Stanford.

Stanford was ondernemer die vooral praktische studies wilde gericht op landbouw, handel en technologie.

De universiteit bleef vrij klein tot Frederick Terman er aan kwam in de jaren veertig. Hij wilde van Stanford een plek maken waar ondernemen en innoveren centraal stond.

Terman moedigde studenten aan om zelf een onderneming op te richten in plaats van in loondienst te werken. De eerste studenten die zijn advies volgden waren Bill Hewlett en Dave Packard. Zij begonnen oscillatoren te maken en HP is nu één van de grootste computerbedrijven ter wereld.

Terman haalde ook WIlliam Shockley naar Palo Alto. Een briljante wetenschapper die de Nobelprijs kreeg voor zijn uitvinding van de transistor.

Het bedrijf van Shockley trok jonge talentvolle wetenschappers aan. Maar Shockley zelf bleek een eigenzinnige en autoritaire werkgever.

Acht van zijn werknemers vonden het onmogelijk werken bij Shockley. Ze wilden een lossere managementstructuur en andere bedrijfscultuur. Ze richtten hun eigen bedrijf op: Fairchild, en gingen de geschiedenis in als de acht verraders.

Uit Fairchild kwam dan weer chipsfabrikant Intel. Onder andere... Want in 15 jaar tijd groeiden uit Fairchild meer dan 60 andere chipsfabrikanten, verspreid over de vallei.

Om chips te maken heb je silicium nodig. De nieuwe naam voor het gebied was een feit: Silicon Valley.

En de cultuur van bedrijven met een losser management, spin-offs creëren en blijven innoveren werden er handelsmerken.

alt